Gyermekpszichodráma

Kinek ajánlom?

A csoportot azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik
– nehezebb élethelyzetbe kerültek (pl. szülők válása, gyász, költözés),
– társas kapcsolataikban vannak nehézségeik (sok konfliktus, vagy nagyon visszahúzódó),
– önbizalomhiányosak,
– feszültek,
– stresszesek,
– iskolakezdés előtt állnak,
– nehézséget okozott nekik az iskolakezdés,
vagy ha egyszerűen lelki feltöltődésre, megerősödésre van szükségük.

Hogy működik gyermekpszichodráma?

A gyerekek nyelve a játék és a mese, aminek a segítségével a legjobban meg tudják mutatni magukat, kifejezni a szükségleteiket, feszültségeiket.
Egy biztonságos közegben kipróbálhatják magukat különböző helyzetekben és megoldást találhatnak problémáikra.
Egy mesében megküzdeni a nehézségeikkel nem is olyan “félelmetes”, ugyanis tudattalanul a meséikbe beépítik az őket foglalkoztató dolgokat, feszültségüket. A gyerekek ekkor mozgósítják erőforrásaikat, és működésbe lép az öngyógyító képességük.
A csodavilágban megszerezett erőt, önbizalmat, egy idő után a való világba is át tudják ültetni.

Mi történik a foglalkozásokon?

A foglalkozások elején a gyerekek általában röviden elmondják, hogy kivel mi történt az utolsó találkozásunk óta. Ezután a gyerekek rajzolással, “rámelegítő” játékokkal hangolódnak a történetre, mesére, amit közösen alkotnak meg. Ez a ráhangolódás segítheti a gyerekeket a történet kitalálásában és a szerepválasztásában. A történet, mese megalkotása után, pedig mindenki beöltözik az általa kiválasztott szereplőnek.
Az átváltozást jelmezek segítik, amik nem a megszokott farsangi jelmezek. A gyerekek fantáziája teszi azzá, amit ők elképzeltek. Egy kék takaró, akár lehet tenger, sellő, unikornis vagy akár egy tündér.
A vezetők is kapnak szerepeket, amiket nem mi választunk, hanem a gyerekek adnak nekünk. A történet végén pedig kilépünk a szerepünkből. Mindenki elmondja, hogy mi tetszett neki a mese eljátszása során és mi nem. Ez nagyon fontos része a foglalkozásnak, hiszen egymás visszajelzéseiből nagyon sokat tanulhatnak.

Hogy vagyunk egy csapat a szülőkkel?

A gyermekpszichodrámánál kiemelt szerepe van a szülőkel való kapcsolattartásnak, hisz ők ismerik legjobban gyermekeiket.
Alap esetben a folyamat elején és a végén tartunk egy hosszabb beszélgetést, hogy honnan hova jutottunk.
Azonban nagyon fontosnak tartjuk, hogy mi felnőttek egy csapatként legyünk jelen a gyermek fejlődése, változása érdekében, ezért sok esetben nem csak a gyermek, hanem az egész család javára válik, ha folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással.

Részvétel

Nagyon fontos, hogy a gyerekek maguk döntsék el, hogy szeretnének-e a csoportba járni, így az első alkalommal lehetőségük van kipróbálni.
Ezt követően megtörténik az elköteleződés, ami azért lényeges, mert a második alkalomtól a folyamat végéig 6-8 fős zárt csoportként működünk, heti rendszerességgel.
A folyamat általában egy iskolai tanévet ölel fel, de legkevesebb 10 – 15 alkalom.
Általában ezekben a csoportokban a legszerencsésebb, ha a gyerekek nem ismerik egymást, hogy előítéletek nélkül, egymást kölcsönösen elfogadva kovácsolódjanak egy csoporttá, de sokszor elkerülhetetlen, hogy egyáltalán ne ismerjék egymást.